Kadın Hastalıkları

Smear (Simir) Testi Nedir? Nasıl ve Ne Zaman Yapılır?

Simir Testi

Smear testi, uzman bir doktor ya da bir hemşire tarafından olabilecek erken değişiklikleri görebilmek amacıyla serviks (rahim boynundan) olarak adlandırılan alandan hücre örneği alınması prensibine dayanan basit bir tıbbi işlemdir. Alınan örnek laboratuvarda bir yayma testi ile incelenir. Yapılan inceleme sonucunda rahim boynunda gelişmeye başlayan hücre değişiklikleri herhangi bir şekilde kanser hücrelerine dönüşmeden önce fark edilebilir. İlgili hücreler zamanında fark edilerek gerekli tedavi uygulanmaz ise bu bölgede kanser gelişimi olabilir. Başka bir deyişle, düzenli olarak smear testi yaptırmak en basit tanımıyla hayatınızın kurtulmasını sağlayabilir. Smear testi, rahim ağzı kanserinin oluşumun ya da ilerlemesinin önlenmesi açısından hayati önem taşır. Smear (simir testi) aynı zamanda Pap testi olarak da adlandırılır.

Smear (Simir) Testi Neden Yapılır?

Smear (simir) testinin uygulanmasındaki asıl amaç, toplum genelinde rahim ağzı kanseri taramasının eksiksiz şekilde yapılmasıdır. Pap ya da smear testi çoğu kez pelvik muayene ile birlikte yapılır. Test, 30 yaşının üzerindeki kadınlarda bazı durumlarda HPV testiyle de kombine olarak uygulanır. HPV testi ‘’İnsan Papilloma Virüsü’’ tespiti için yapılır. Bahse konu virüs, cinsel yolla bulaşır ve yaygın görülen bir enfeksiyona yol açabilir. HPV virüsü aynı zamanda rahim ağzı kanserine de yol açabilir. Bu nedenle smear testi bu virüsün de erken teşhis edilerek tedavi edilmesini sağlayan önemli bir testtir.

Kimler Smear (Simir) Testi Yaptırmalıdır?

Doktorların önerisine göre, rahim ağzı kanseri nedeniyle meydana gelen ölümlerin azaltılabilmesi için 25 ila 60 yaş arası gruba dahil olan her kadının smear testi yaptırması tavsiye edilir. Yine sağlık uzmanlarının önerisine göre, menopoz dönemine giren her kadın bu özel dönemden sonra da düzenli olarak smear testi yaptırmaya devam etmelidir.

Düzenli olarak adet gören kadınlar için en uygun smear testi yaptırma zamanı menstrüasyon döneminin tam ortası olarak belirlenmiştir. Regl dönemindeki bir kadının adetinin ilk gününden sonra gelen 10-14 gün arasındaki zaman aralığı, smear testinde en doğru sonucun alınabilmesi için ideal zaman dilimi olarak kabul edilir.

Smear Testi Nasıl Yapılır?

Smear testi literatürde, yaklaşık 3-4 dakika gibi çok kısa bir süre içinde tamamlanan, son derece basit bir tıbbi prosedür olarak geçer. İşleme katılan kadınlar tarafından rahatsız edici bulunmakla birlikte herhangi bir şekilde acı verdiği rapor edilmemiştir. Smear testi yapılırken izlenen basamaklar şunlardır:

  • Smear testi yaptırmak isteyen hasta yan ya da sırt üstü yatırılır.
  • Testi yapmakla sorumlu doktor ya da hemşire vajinanın açık tutulması için spekulum olarak tanımlanan bir aleti, herhangi bir zorlama uygulamadan vajinanın içine yerleştirir.
  • Rahim ağzı, vajinanın üst bölümünde yer alan bölgedir. İşlemi yapan kişi, rahim boynundan hücre örneğini zedelemeden alabilmek için bu işlem için özel olarak imal edilen küçük fırçaları kullanarak örnek alır.
  • Alınan örnek, teste alınması için ilgili laboratuvara yollanır.

Pap (Smear) Testi Yapılmasının Sonlandırılması Gereken Durumlar

Her ne kadar smear simir testi belli periyotlar aralığı ile uzun bir zaman süresince yapılmaya devam edilmesi gereken bir test olsa da bazı bireylerin smear simir testi yaptırmayı bırakması doktorlar tarafından istenebilir. Özel durumu olan bu kişilerin bir kısmı şu şekildedir:

  • Histerektomi Geçiren Özel Bireyler

Daha önce histerektomi geçiren kadınlar, smear testlerini düzenli olarak yaptırması gerekip gerekmediği hususunu doktora danışmalıdır. ‘’Histerektomi’’ rahmin serviks bölgesi de dahil olmak üzere o bölgenin operasyon ile çıkarılması işlemine verilen addır. Histerektomi olan bireylerin smear taramalarına katılmasının gerekli olup olmadığı konusunda ortak yargı, test yaptırması gereken kişinin rahim ağzının olup olmamasına bağlı olarak da değişebilir.

Histerektomi, rahim fibroidleri gibi kanser harici durumlar için yapıldıysa doktor rutin Pap smear testinin yapılmasına ara verilmesini isteyebilir. Eğer histerektomi, serviksin kanserli olduğu bir durum için yapıldıysa doktor rutin Pap smear testine devam edilmesini uygun görebilir.

  • İleri Yaş Grubundaki Kadınlar

Genel kural olarak, uzmanlar 65 yaşından önceki dönemlerde rahim ağzı kanseri testi negatif çıkan kadınların 65 yaş sonrası düzenli olarak smear testi yaptırmasına gerek olmadığı konusunda görüş birliğindedirler. Buna karşın, birden fazla cinsel partneri olan kadınların smear testi yaptırmaya devam etmeleri ise tavsiye edilir.

Yukarıda bahsi geçen bilgiler ışığında bireyin smear testi yaptırmaya devam edip etmeyeceğine mutlaka uzman doktor ile görüşerek karar verilmelidir.

Smear (simir) Testi Yaptırma Aralıkları Ne Sıklıkla Düzenlenmelidir?

25 – 44 yaş arasında bulunan kadınlar düzenli olarak her 3 yılda bir smear testi yaptırmalıdır. 45 – 60 yaş aralığındaki grupta yer alan kadınların, her 3 yılda bir yaptırdıkları 2 test sonucunda herhangi bir anormallik görülmediği hallerde ise 5 yıllık periyotlarla smear testi yaptırmaları uygun görülür.

Bu zaman aralıkları beklenmeden acilen doktorun görüşünün alınması gereken durumlar şunlardır:

  • Düzensiz vajinal kanama,
  • Olağan dışı kanama,
  • Lekelenme varlığı,
  • Akıntı olması.

Bazı durumlarda belirli risk faktörlerine sahip olan kadınların kaç yaşında oldukları göz önünde tutulmadan daha sık aralıklarla smear testi yaptırmaları gerekebilir. Bu konuda karar verme yetkisi yine uzman doktora aittir. Bahse konu risk faktörleri ise şunlardır:

  • Rahim ağzı kanseri teşhisi alınması ya da kanser hücresi oluşumuna işaret eden Pap, smear testi sonucu alınmış olması,
  • Doğumdan önce anne adayının dietilstilbestrole (DES) maruz kalmış olması,
  • HIV enfeksiyonu geçirmek,
  • Organ transplantasyonu, kemoterapi ya da kronik kortikosteroid kullanımı nedeniyle gelişen immün sistem düşüklüğü,
  • Sigara içmek.

Smear testi zaman aralıklarına karar vermeden önce doktorla birlikte testin sebep olabileceği yararları ve riskler değerlendirilerek doğru karar verilebilir. Erken tanı ve tedavi için simir testi yaptırmayı ihmal etmeyin.

Kaynakça:

1) https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/pap-smear/about/pac-

2) https://www.womenshealthclinic.ie/cervical-smear-tests-for-women.html

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

3 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

3 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

3 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

3 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

3 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

3 sene ago