Bebeğinizin sık sık ağlaması sizin için oldukça yorucu ve can sıkıcı olabilir. Ağlayan bebek sizi üzse de ne var ki, bebeklerin özellikle ilk 6 ay boyunca kendilerini ifade etmek, dertlerini ve isteklerini anlatmak için verdikleri en belirgin tepki ağlamaktır. Bebeğinizin ağladığı anlarda onu en kısa sürede sakinleştirebilmek için öncelikle onun neden ağladığını bulmalısınız. Elbette her ağlamanın altında yatan nedeni hızla keşfetmeniz oldukça güç. Ancak ağlayan bebek durumunda ağlama krizlerinin olası sebeplerine göz atabilir, böylece bebeğinizi yatıştırmayı kolaylaştırabilirsiniz. İşte bebeklerin ağlamasına yol açan yaygın sebepler ve onları sakinleştirmek için uygulayabileceğiniz temel ipuçları…
İçindekiler
Bebeğinizin ağlamasının ilk olası nedeni açlıktır. Bebeğinizin acıktığını onun huysuzlanmasından, ellerini ağzına götürmesinden ya da elindeki nesneleri emmeye çalışmasından da anlamanız mümkün. Bu tip belirtileri gördüğünüz anda onun karnını doyurabilirsiniz. Ancak bebeğinizin ağlamasının altında başka nedenler yatıyor da olabilir. Gelin, bu nedenlere daha yakından göz atalım.
Bebekler özellikle yaşamlarının ilk 6 ayı boyunca çok sık uyur. Bebeğiniz uyumak istediğinde ideal ortamı bulamadığında da tepkisini ağlayarak belli eder. Bu durum da sizin yardımınıza ihtiyaç duyduğu anlamına gelir. Bebeğinizin uykusuz kaldığı için ağladığını düşünüyorsanız onu kucağınıza alabilir ya da yatağına yatırarak daha kolay uykuya dalmasına yardımcı olabilirsiniz.
Bebeğiniz kendini gergin ya da yorgun hissettiğinde sizinle fiziksel temasta bulunma, yani kucağınızda olma ihtiyacı duyabilir. Özellikle kollarını size doğru uzatarak ağlıyor ya da sizin kucağınızda susuyorsa ağlama nedeninin temas isteği olma olasılığı yüksektir. Bebeğinizi göğsünüze dayayarak kucağınıza almanız onun sizin kalp atışlarınızı duyarak sakinleşmesini sağlayabilir.
Bebekleri korkutabilecek bazı temel unsurlar bulunur. Bunlardan en yaygın olanları yüksek sesler ve parlak ışıklardır. Bebeğinizin korktuğu için ağladığını fark ettiyseniz ona, onun yanında olduğunuzu hissettirmelisiniz. Bebeğiniz sizin yanında olduğunu fark ettiğinde yeniden güven ortamını hatırlayabilir ve kısa sürede sakinleşebilir.
Kolik, yaklaşık her 10 bebekten birinde görülen ve genellikle doğum sonrasındaki üçüncü haftada ortaya çıkan bir durumdur. Kolik bebekler yaşadıkları gaz sancıları nedeniyle uzun süreli ağlama ve kasılma nöbetleri geçirir. Bu nedenle ağlayan bebek olması çok doğaldır. Bu durum ebeveynleri ilk etapta oldukça endişelendirebilse de koliğin bir hastalık olmadığını hatırlatmak gerekir. Ancak kolik nedeniyle yaşanan ağlama krizleri, hem ebeveynler hem de bebek açısından yorucu bir hale dönüşebilir. Çünkü kolik bebekleri sakinleştirmek, diğer unsurlardan ötürü ağlayan bebeklere kıyasla daha güçtür.
Bebeğiniz aşı vurulduktan sonraki 8 – 12 saat içinde aşıdan kaynaklı reaksiyonlar nedeniyle ağlayabilir. Özellikle difteri, boğmaca ve tetanoz aşılarından sonra ağlama nöbetlerine rastlanabilir. Doktorunuz bu durumda uygun görürse bebeğinizi rahatlatmak için bebekler için uygun nonsteroid antiinflamatuar ilaç kullanılmasını tavsiye edebilir.
4. ayını tamamlamış bebeklerin ağlamasının ya da huzursuz olmasının nedeni çoğunlukla diş çıkarma süreciyle ilişkilidir. Bu süreçte bebeklerde hafif ateş görülebilir. Ayrıca, salya miktarları artabilir ve iştahsız olabilirler. Tüm bu belirtiler de bebeklerin nedensiz ağlama nöbetleri geçirmesine ya da uykuya dalmakta güçlük çekmesine yol açabilir.
Bebeklerin büyük çoğunluğunun dünyaya geldiğinde verdiği ilk tepki ağlamaktır. Başka bir deyişle, ağlamak bebeklerin en temel tepkisidir. Bu nedenle bebeğiniz her ağladığında bunun bir soruna işaret ettiğini düşünmemelisiniz. Kaldı ki, bazen bebeklerin hiç ağlamaması da iletişime ya da sağlık durumuna ilişkin bir problemin habercisi olabilir.
Bebeklerin zaman zaman gaz sancıları, açlık, yorgunluk, diş çıkarma ve uykusuzluk gibi nedenlerden ötürü ağlayan bebek olması oldukça doğaldır. Ancak bir yaşın altındaki bebeklerin 2 saati aşkın süre boyunca ve çok yüksek sesli şekilde ağlaması “huzursuzluk” olarak adlandırılır. Huzursuzluk hali devam eden bebekler konusunda mutlaka bir uzman görüşü alınması tavsiye edilir. Siz de bebeğinizin ağlamasının söz konusu kriterlere uyduğunu düşünüyorsanız doktorunuzla iletişime geçebilir, bebeğinize gerekli tetkiklerin yapılmasını sağlayabilirsiniz.
Bebeğinizin ağlamasının sağlık durumuna ilişkin bir problemi işaret etmediğinden emin olduğunuzda, ağlama nöbetlerini en kısa sürede atlatmak için bazı ipuçlarını uygulayabilirsiniz. Peki, ağlayan bebek nasıl sakinleştirilir?
Bebeğiniz korktuğu ya da uykusu geldiği için ağlıyorsa onu sakinleştirmek için kucağınıza alabilir ve loş bir odaya götürebilirsiniz. Eğer gündüz saatlerindeyseniz odanın perdelerini ya da güneşliklerini kapatmak da bebeğinizin daha hızlı sakinleşmesini sağlayabilir. Yarattığınız loş ortamda bebeğinizi kucağınızda hafifçe sallamak, onun kısa sürede yatışmasına yardımcı olur.
Bebeğiniz bazı anlarda kucağınızda bir türlü rahat edemeyebilir ve tepkisini size daha şiddetli ağlayarak ya da kıpırdayarak gösterebilir. Bu tip durumlarda bebeğinizi omzunuzun üstüne yatırabilir ve elinizle nazikçe sırtını sıvazlayabilirsiniz. Özellikle gaz sancısından ötürü yaşanan ağlama nöbetlerinde, bu şekilde davranmak bebeğinizin biraz rahatlamasına da olanak tanır.
Bebeğinizin sakinleşmesini ve farklı bir şeye odaklanmasını sağlamak için uygulayabileceğiniz bir diğer yöntem de ritmik ve sakin seslerden yardım almaktır. Uzaktan gelen bir saç kurutma makinesi ya da çamaşır makinesi sesi, bebeğinizin sakinleşmesini ve uykuya dalmasını kolaylaştırabilir. Elbette söz konusu sesin çok yüksek olmadığından emin olmalısınız. Aksi takdirde bebeğinizi ürkütebilirsiniz.
Seslerin size yardımcı olabileceğinden söz etmişken müziğin gücünü de unutmamak gerekir. Bebeğinizin ağlama krizini durdurmak için ona yumuşak bir ses tonuyla ninni ya da şarkı söyleyebilir, dilerseniz sakin bir müzik açabilirsiniz. Özellikle uykusuz olduğu halde uykuya dalmakta zorlanan bebekler için, müzikten yardım almak etkili bir yöntem olabilir. Ağlayan bebek bazen sadece dikkat çekmek için ağlar. Eğer bebeğiniz yalnız kaldığı ve sizden ilgi görmek için ağlıyorsa onun tepkilerine karşılık vermeli, onunla konuşarak yanında olduğunuzu hissettirmelisiniz. Temiz hava almak ya da dış dünyayı gözlemlemek de bebekleri sakinleştirebilen bir eylemdir. Ağlayan bebeğinizi bebek arabasıyla ya da pusetle dışarı çıkarabilir, onunla kısa bir araba turu atarak sakinleşmesini sağlayabilirsiniz.
Kaynakça:
1- https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberi/aglayan-bebeginizi-sakinlestirmenin-yollari
2- https://www.helpguide.org/articles/parenting-family/when-your-baby-wont-stop-crying.htm
3- https://www.medicalpark.com.tr/kolik-bebek/hg-2317
4- https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberi/bebegim-neden-uzun-sure-agliyor
5- http://bebekruhsagligi.org.tr/kaynaklar-ve-baglantilar/aileler-icin-2/bebekler-neden-aglar/
6- https://sagligim.gov.tr/bebek-sagligi/bebegim-surekli-agliyor-nedeni-ne-olabilir.html
8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…
Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…
Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…
Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…
Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…
Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…