Kadın Hastalıkları

Vajina Kanseri Belirtileri, Çeşitleri ve Tedavisi

Vücut doku ya da organlarında yer alan hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyümesi ve çoğalması sonucu oluşan hastalık tablosuna kanser denir. Vajina bölgesinde oluşan hücre büyümesi ve çoğalması sonucu oluşan anormal hücreler tümör denilen kitle oluşturarak vajina kanserine neden olur. Vajina kanseri belirtileri erken dönemde fark edilirse özellikle gebelik düşünen anne adaylarının tedavisi daha kolay olabilir.

Vajina Kanseri Belirtileri

Vajina Kanseri Nedir?

Kadın dış cinsel organıyla rahim arasında bağlantı sağlayan vajina, doğum kanalı ismiyle de bilinir. Kaslı bir yapıya sahiptir ve boru şeklindedir. Vajina kanseri, nadir görülen bir kanser çeşididir. Genellikle vajina bölgesinin iç yüzeyinde yer alan hücrelerin anormal bir şekilde büyümesi ve çoğalması nedeniyle meydana gelir. Hemen her yaşta görülebilen kanser türü, özellikle 60 yaş üstü kadınlarda daha yaygındır. Bazı durumlarda vücudun başka bölgelerindeki kanser çeşidinin yayılması sonucu da oluşabilir. Diğer tüm kanser çeşitlerinde olduğu gibi vajina kanserinin asıl nedeni de tam olarak bilinmemektedir. Ancak aşağıda yer alan bazı risk faktörlerinin vajina kanserine neden olduğu söylenebilir:

  • Hamilelik döneminde düşük yapmayı önleyici bazı ilaçlar
  • Cinsel ilişki yoluyla bulaşan HPV(Human Papilloma Virus)
  • Vücutta meydana gelen diğer kanser çeşitleri
  • Cinsel partner sayısının fazla olması
  • Erken yaşta cinsel ilişkiye başlamak
  • Histerektomi işlemi yapılması
  • Radyasyon ve kemoterapi tedavisi
  • Sigara içmek

Vajina Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Kanser sinsi bir hastalıktır ve bu nedenle erken dönemlerde vajina kanseri belirtileri ile karşılaşmak mümkün olmayabilir. Ancak hastalığın ilerleyen dönemlerinde aşağıdaki şikâyetler gözlemlenebilir:

  • Vajina kanserinin en yaygın belirtisi vajinal kanamadır. Nedeni belli olmayan vajinal kanama yaşanması, kanser göstergesi olabilir. Özellikle cinsel ilişki sonrası ya da menopoz döneminde nedensiz bir vajinal kanama söz konusuysa vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna danışmalısınız. Vajinal kanama vajina kanseri belirtileri başında gelir.
  • Sulu, kötü kokulu ya da kanlı vajinal akıntı da vajina kanseri belirtileri arasındadır.
  • Vajinada kitle, şişlik, rahatsız edici gerginlik ve pelvis bölgesinde ağrı kanser belirtisi olabilir
  • İdrarda kan görülmesi, idrar yaparken ağrı hissedilmesi ve kabızlık da vajina kanseri belirtisi olarak nitelendirilebilir. idrarda kan görülmesi vajina kanseri belirtileri arasındadır.

Bu belirtilerin görülmesi vajina kanseri riski için şüphe uyandırıcıdır. Ancak kesin teşhisin konulabilmesi için fiziki muayene, vajinal sitoloji, vajinal kolposkopi, vajinal biyopsi ve bazı görüntüleme yöntemleri uygulanır:

  • Vajinal Muayene: Vajina kanseri belirtileri gösteren hastanın tıbbi öyküsü alındıktan sonra konusunda uzman bir kadın doğum doktoru tarafından pelvik muayenesi yapılır. Vajinada herhangi bir kitle ya da şişlik olup olmadığı incelenir.
  • Vajinal Sitoloji: Kadın doğum doktoru tarafından pelvik muayene yapılırken vajina dokusundan örnek alınarak sitolojik tarama yapılır.
  • Vajinal Kolposkopi: Vajinada herhangi bir lezyon saptanmamasına rağmen sitoloji sonuçları anormal ise kontrast madde kullanılarak vajinanın kolposkopisi yapılabilir.
  • Vajinal Biyopsi: Vajina muayenesi sırasında lezyon tespit edildiğinde vajinadan doku örneği alınarak patolojik incelemesi yapılır.
  • Görüntüleme Yöntemleri: Vajina da herhangi bir tümör saptandığında tümörün yeri, evresi, varsa yayılımı ve büyüklüğünün detaylı bir şekilde tespit edilebilmesi için bilgisayarlı tomografi, pozitron emisyon tomografisi (PET) ve manyetik rezonans görüntüleme (MR) gibi görüntüleme yöntemleri kullanılır.

Vajina Kanseri Belirtileri Çeşitleri Nelerdir?

Vajina kanseri çeşitleri, kanserin hangi hücreleri tuttuğuna bağlı olarak farklılaşır. Hücresel yapılarına göre sınıflandırılan vajina kanseri çeşitleri şunlardır:

Vajinal Skuamöz Hücreli Karsinom

Vajina kanserlerinin büyük bir çoğunluğunu oluşturan vajinal skuamöz hücreli karsinom, vajinayı çevreleyen hücrelerde oluşur. Çok yavaş geliştiği için genellikle 60 yaş üstü kadınlarda gözlenir. Ayrıca papilloma virüsü (HPV) nedeniyle de oluşabilir.

Verrüköz karsinom

Vajinal skuamöz hücreli karsinomun bir çeşidi olan verrüköz karsinom nadir görülen bir kanser çeşididir. Genellikle kötü bir tabloya sahip olmayan bu kanser çeşidinin başka organlara yayılması nadir olarak gözlenir. Yoğun keratin yapıya sahip siğil şeklinde mantar oluşturan bir kitle şeklindedir.

Vajinal Adenokarsinom

Vajina bezlerinde ve endometriumda ortaya çıkan vajinal adenokarsinom, 20 yaşından küçük kadınlarda yaygın olarak gözlenir.

Vajinal Melanom

Vajina mukozasında görülen vajinal melanom, cilde rengini veren vajinal hücrelerde gelişir. Vajinanın iç yapılarından ziyade alt veya dış kısımlarında gelişir. Genellikle vajinal kanamayla kendini gösterir ve renksiz bir yapıya sahiptir.

Vajinal Sarkom

Bebeklik ve çocukluk evresinde görülen vajinal sarkom, kötü huylu bir tümördür. Üzüm salkımına benzeyen bir yapıya sahiptir ve vajinayı doldurarak dışarı çıkabilen nodüller şeklinde kendini gösterir.

Vajina Kanseri Tedavisi Nasıldır?

Vajina kanserinin tedavisi; vajina kanserinin çeşidine, kanserin evresine, hastanın genel sağlık durumuna ve hastanın tercihine göre farklılık gösterir. Vajina kanseri evreleri; evre 1, evre 2, evre 3 ve evre 4 olmak üzere dörde ayrılır. Kanserin ilk evresinde tümörün boyu oldukça küçüktür ve yayılım sadece vajina duvarında gözlenir. İkinci evrede tümör biraz daha büyüyerek vajina duvarının içine doğru yayılır. Üçüncü evrede kanser hücreleri vajina duvarını aşarak yan dokulara yayılır. Kanserin dördüncü evresi kanserin en ileri seviyesi olarak kabul edilir. Kanser hücreleri karaciğer, kemik ve akciğer gibi uzak organlara yayılır.

Tüm kanser çeşitlerinde olduğu gibi vajina kanseri tedavisinde de erken teşhis önemlidir. Vajina kanseri belirtileri dikkatle takip edilmelidir. Tedavi için hastanın hamilelik isteği göz önünde tutulur. Genellikle vajina kanseri tedavisinde rahim, serviks ve vajinanın üst kısmı cerrahi işlemle alınır. Radikal histerektomi denilen bu işlem gebelik düşüncesine sahip kadınlar için istenmeyen bir durumdur. Ayrıca kanserin evresi ve kanser hücrelerinin bulunduğu yere göre radyoterapi ve kemoterapi gibi tedavi yöntemleri de uygulanabilir.

Vajina kanseri ile ilgili aklınıza takılan detaylar için CiciÇocuk’u ziyaret edebilir ve merak ettiğiniz tüm soruların yanıtlarına ulaşabilirsiniz.

Kaynakça:

https://www.cancer.gov/types/vaginal/patient/vaginal-treatment-pdq
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/vaginal-cancer/symptoms-causes/syc-20352447
https://www.nhs.uk/conditions/vaginal-cancer/
https://www.webmd.com/cancer/what-is-vaginal-cancer
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15579-vaginal-cancer
https://www.healthline.com/health/vaginal-cancer
https://medlineplus.gov/vaginalcancer.html
https://moffitt.org/cancers/vaginal-cancer/diagnosis/types/

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

3 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

3 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

3 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

3 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

3 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

3 sene ago