Kadınların sağlığını tehdit eden rahatsızlıkların bir bölümü jinekolojik problemlerden kaynaklanır. Kadınların üreme sisteminde menopoz ve adet döngüsü başta olmak üzere çeşitli nedenlerden kaynaklanan rahatsızlıklar meydana gelebilir. Bu tarz şikayetler arasında en sık görülenlerden bir tanesi olan vajina kaşıntısı, rahatsızlık verici ve bazen ağrıya neden olan önemli bir semptomdur. Vajina kaşıntısı genel olarak geçici ve endişe verici bir problem olmasa da, bir uzmana danışılması ve nedenin ne olduğunun anlaşılması gerekir. Çünkü bu rahatsızlık daha ciddi bir problemden dolayı ortaya çıkabilmektedir.
İçindekiler
Vajina kaşıntısı ya da bir diğer ismiyle vajinal kaşıntı, dışarıdan gelen zararlı madde, alerjen, enfeksiyon veya otoimmün rahatsızlıkların genital bölgede tahrişe neden olduğu bir rahatsızlıktır. Tahriş nedeniyle farklı şiddetlerde ağrı ve sızıya neden olan bu hastalık, kadınlar arasında sıklıkla görülmektedir. Genel olarak hafif şiddette görülen kaşıntılar belirli bir süre sonra kendiliğinden geçebilir. Bununla birlikte yoğun ve şiddetli bir problem varsa en kısa sürede doktora başvurulması tavsiye edilir. Cilt rahatsızlıkları, cinsel yolla bulaşabilen hastalıklar ve stres gibi çok sayıda nedenden kaynaklanabilen vajinal kaşıntının tedavi yöntemleri de hastalığın kaynağına bağlı olarak belirlenir. Sosyal yaşantıyı olumsuz yönde etkileyen ve hareket kabiliyetini kısıtlayabilen bu rahatsızlığın üzerinde durulması ve kısa sürede doğru tedavinin uygulanması hızlı bir iyileşme sürecini beraberinde getirir.
Vajina kaşıntısının ortaya çıkmasına pek çok farklı durum neden olabilir. Bu nedenlerden bazıları:
Vajina kaşıntısının geçmesi için uygulanacak tedavinin belirlenirken ilk olarak rahatsızlığın altında yatan nedenin bulunması gerekir. Kaşıntı hissinin yoğun olduğu ve günlük yaşamı etkileyen boyutta olduğu durumlarda en kısa sürede kontrol edilmesi tavsiye edilir. Hastalığın ortaya çıkma nedeni kimyasal maddeler olduğunda kaşıntı bölgesinin etken maddelere maruz kalmaması iyileşme için yeterli olabilir. Cilt hastalığından dolayı gelişen vajinal kaşıntıda ise teşhise bağlı olarak belirlenen ilaç tedavisi uygulanır. Aynı zamanda cinsel yolla meydana gelen kaşıntılar için genel olarak antibiyotik tedavisi gerekir.
Bu tarz bir durumda doktorunuzun önerilerine uygun olarak davranmanız tedavinin olumlu sonuçlanması noktasında oldukça önemlidir. Vajina kaşıntısı menopoz sonrası oluşan kuruluk gibi rahatsızlıkların bir sonucu ise hormon tedavisi uygulanabilir. Problemden en kısa sürede ve doğru bir şekilde kurtulmak için doktorunuza danışabilir ve gerekli tedavi yöntemini uygulamaya başlayabilirsiniz.
Vajina kaşıntısından korunmak ve rahatsızlığın etkilerini azaltmak için evde uygulayabileceğiniz çeşitli yöntemler mevcuttur. Evde dikkat edebileceğiniz noktalar ve uygulayabileceğiniz adımlar şu şekildedir:
Vajina kaşıntısı çok sık görülen şikayetler arasındadır. Bu durum hakkında merak ettiğiniz tüm konular için sitemizi ziyaret edebilir ve uzmanların görüşlerinden yararlanarak aradığın yanıtlara ulaşabilirsiniz.
Kaynakça:
8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…
Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…
Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…
Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…
Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…
Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…