Genel

Velayet Davası Kazanma İpuçları ve Çocuğun Psikolojisi

Zorlu ve stresli bir süreç olan boşanmada anne ve babanın yanı sıra çocuklar da olumsuz etkilenebilir. Boşanmayı düşünen çiftlerin akıllarına takılan noktalardan bir tanesi de çocuğun velayetinin kimde olacağıdır. Zaten yeterince zorlu olan bu süreçte karar değişiklik gösterebilir. Velayet davası incelenirken pek çok farklı nokta ön plana çıkar. Davada çocuğun yaşı, ekonomik ve psikolojik durumlar gibi birçok farklı husus göz önünde bulundurulur. Hakim karar verirken müşterek çocuğun menfaatini dikkate alarak en doğru kararı vermeye çalışır.

Velayet Davası

Velayet Davası Nedir ve Nasıl Açılır?

Velayet davası, çocuğun bakımı ve ikameti ile ilgili velayeti kendisinde olmayan ebeveynin eşine açtığı bir aile hukuku davası olarak kabaca tanımlanabilir. Çocukların bakımı, eğitimi, korunması gibi görevlerin kapsayan velayet değişikliği anneden babaya ya da tam tersi olarak gerçekleşebilir. Herhangi bir yasal neden olmadıkça velayetin anne babadadır. Hakim gerekli gördüğü zaman vasi atama yetkisine sahiptir. Bu durumda çocuklar anne veya babanın velayeti altında kalır. Reşit olmayan çocuğunun velayetini almak isteyen anne ve babanın velayet davası açabilmesi için daha öncesinde velayetin bir eşe verilmiş olması gerekir. Davayı açabilmek için çocuğun menfaatini zedeleyecek önemli ve sürekli bir değişiklik olmasına ihtiyaç duyulur. Bu durumlar arasında velayete sahip olan anne ve babanın başka bir evlilik yaşaması ve bu durumdan çocuğun olumsuz bir şekilde etkilenmesi, velayete sahip olan eşin başka bir yere taşınması, velayet hakkına sahip olan anne veya babanın vefat etmesi yer alır. Bu sebeplere ek olarak çocuğun menfaatini korumak için çeşitli hallerde de velayet değişikliği kararı alınabilir. Bununla birlikte önceki durumların olması halinde hakim çocuğun menfaatinin bozulmadığına hükmederek velayet değişikliği talebini olumsuz bir şekilde yanıtlayabilir.

Boşanmada Çocuğun Velayeti Kime Verilir?

Boşanmada çocuğun velayetinin kimde kalacağı konusunda eşler arasında anlaşmazlıklar olabildiği gibi uzlaşmanın sağlandığı durumlar da mevcuttur. Her iki durumda da çocuğun velayetinin kimde olacağına hakim çocuğun menfaatlerini ve çıkarlarını dikkate alarak nihai kararı verir. Eğer çocuk 4 yaşından küçükse anne bakımına muhtaç olduğu göz önünde bulundurularak çocukların velayeti genel olarak annede kalır. Bu yaş aralığındaki çocuklarda genel olarak annenin işi, evi ve yaşam tarzına dikkat edilmez. 4-7 yaş aralığındaki çocuklarda da anne bakımına ihtiyaç duyulması nedeniyle genellikle velayet anneye verilir. Fakat annenin çocuğuna bakmaktan aciz olduğu veya çocuğa zarar vermesi durumunda velayet anneden alınıp babanın üzerine geçebilir. 7-12 yaş aralığındaki çocukların velayetinin kimde kalacağına karar verilirken çocuğun geleceği ve menfaatleri üzerinde durulur. Velayet davasında hakim hangi eşin çocuğuna daha iyi bir eğitim ve bakım sağlayabileceğini dikkate alarak kararını verir. 12 yaşından büyük olan çocuklar belirli bir olgunluğa eriştikleri için velayet davasında onların görüşleri de alınır. Mahkemede çocuklar dinlenerek nihai karar verilir.

Boşanma Stresinden Çocuklarınızı Uzak Tutma Yolları

Boşanma sürecinde çocukların stresten uzak tutulması oldukça önemlidir. Oldukça yıpratıcı olan bu süreçten en fazla etkilenecek olan çocuklar olduğundan belirli hususlara dikkat edilmesi gerekir. Çocukları boşanma stresinden uzak tutmak için uygulayabileceğiniz yöntemlerden bazıları şu şekildedir:

  • Boşanma sürecinde eşlerin çocuklara birbirlerini kötülememesi önerilir. Bu durum çocukların psikolojisine olumsuz etki bırakır.
  • Çocukların psikolojik durumuyla alakalı anne ve babanın duygularını karşılıklı olarak paylaşması önemlidir. Çocukların sorunlarını anne ve babalarına anlatmaları rahatlamalarına yardımcı olur.
  • Çocuklara yalnız kalmayacakları hem anne hem de baba tarafından hissettirilmelidir. Böylece çocuklar sahip olduğu korkulardan kurtulabilir.
  • Boşanma sürecinde çocukların okulunun değiştirilmemesi tavsiye edilir.
  • Çocukların suçluluk duygusuna kapılmamaları için onlarla sağlıklı bir iletişim kurulması gerekir.
  • Boşanma sonrasında çocukla vakit geçirmeye özen gösterilmesi çocukların değerli hissetmelerini sağlar.
  • Çocukların davranış bozukluklarının devam etmesi veya psikolojik durumlarının olumsuz etkilenmesi halinde bir uzmana başvurulmalıdır.

Velayet davası ile alakalı aklınıza takılan tüm konuları uzmanların yorum ve görüşleriyle giderebilirsiniz.

Kaynakça:

https://www.gov.uk/looking-after-children-divorce/if-you-agree
https://www.custodyxchange.com/topics/plans/overview/custody-agreements.php
http://www.publiccounsel.org/publications?id=0033

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

3 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

3 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

3 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

3 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

3 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

3 sene ago