Tıpta bilinen adıyla Braxton Hicks, halk arasında yaygın adıyla yalancı sancı hamileliğin son aylarında kasık ve karında oluşmaya başlayan düzensiz ağrıların geneline verilen isimdir. Tüm hamilelik süreçleri birbirinden farklı olduğu için özellikle hamileliği ilk kez deneyimleyen anne adayları için bu yalancı sancıları gerçek doğum sancılarından ayırmak oldukça zordur. Bu yazımızda yalancı sancının ne olduğuna ve doğum sancısından nasıl ayırt edilebileceğine dair tüm soruları cevaplayacağız.
İçindekiler
Yalancı Sancı Nedir? Neden Olur?
Kimi zaman ikinci trimesterin sonlarında kimi zaman üçüncü trimesterin başlamasıyla hamilelikte yalancı sancı dönemi başlar. Bu zaman aralığı genellikle son üç aya denk gelir ve doğum yaklaştıkça artar. Bu sancıların rahmin doğuma hazırlanma süreci sonucu ortaya çıktığını söyleyenler vardır. Yalancı sancı atakları oldukça normal olmasına rağmen bu sancıların daha ağrılı ya da daha sık olmasına sebep olan durumlar olabilir. Bunların başında annenin vücudunu zorlayacak kadar çok ya da ağır aktivitelerde bulunması gelir. Hamileliğinizin özellikle son dönemlerinde dinlenmeye ve zorlayıcı aktivitelerden kaçınmaya özen göstermelisiniz. Vücudun susuz kalması ve hamileliğin son döneminde cinsel ilişkiye girme yalancı sancı ağrılarını şiddetlendiren önemli etkenlerdir. Bunların dışında yalancı sancı sıklığını arttıran nedenlerden en önemlisi sürekli karına dokunma ve bazen karnın darbe almasıdır.
Nasıl Hissettirir?
Yalancı sancı karının alt kısmı ve kasıklarda olur. Birçok kişi adet sancılarına benzediği söyler. Bu sancıları alt karında sıkışma hissi olarak tanımlayanlar da vardır. Düzensiz sancılardır, bazen uzun bir süre hissedilmezken bazen üst üste meydana gelebilir. Sancıların yoğunluğu ve hissedildiği bölgeler farklılık gösterir. Bazı kadınlar karın yanları ya da belde de kramp benzeri sancı hissettiğini belirtmiştir.
Yalancı Sancıyı Doğum Sancısından Nasıl Ayırırım?
Sancı bölgeleri, kimi zaman sancı şiddeti ve süresi aynı olduğundan yalancı sancıyı gerçek doğum sancısından ayırmak bazı zamanlarda oldukça zor olabilir. Bu sancılar çoğunlukla anne ve baba adaylarını strese sokar, hangi durumlarda ciddiye alınması ve hastaneye gidilmesi gerektiği konusunda kararsızlık yaratır. Neredeyse aynı denecek kadar çok benzeseler de yalancı sancı ile doğum sancısını ayırt etmenin 5 yolu vardır:
- Yalancı sancılar düzensizdir ve yaşanma sıklıkları birbirine yaklaşmaz. Doğum sancılarında ise durum tam tersidir. Doğum sancıları arasında düzenli ya da düzenli olarak kısalan aralıklar vardır. Sancılarınızın gerçek doğum sancısı olduğundan emin olamıyorsanız aralıkları kontrol etmek için zaman tutmak karar vermenize çok yardımcı olacaktır.
- Sancı başladığında yürümeyi ya da uzanıp dinlenmeyi deneyin. Bu hareketler ile yoğunluk ve acı azalıyorsa yabancı sancı yaşıyorsunuz demektir. Doğum sancısı herhangi bir hareketten etkilenmeden devam eder.
- Sancıların verdiği güçlü acı gittikçe artmıyorsa bu yalancı sancıya işarettir. Gerçek doğum sancılarında hissedilen acı her sancıyla beraber artar. Yalancı sancılarda ise ya yüksek derece bir acıyla başlayıp zamanla düşer ya da az acı vererek başlar ve acı seviyesinde yükselme göstermez.
- Nadiren aksi durumlar görülse de yalancı sancı genellikle karın bölgesinde hissedilir. Doğum sancısı ise karın yanları ve bel bölgesine yayılır.
Yalancı Sancılar Ne Zaman Başlar? Ne Kadar Sürer?
Yalancı sancılar genellikle hamileliğin üçüncü trimesteri dediğimiz 6-9 aylık döneme denk gelen zamanda görülmeye başlar. Doğum yaklaştıkça yalancı sancılar daha sık görülmeye başlar. En belirgin özelliği düzensiz aralıklar ile görülmesi olduğundan yalancı sancıların ne sıklıkla görüldüğünü söylemek neredeyse imkansızdır. Gerçek doğum sancıları genellikle 30 saniye sürerek başlar ve sancı sayısı arttıkça bu süre 60 saniyeye kadar çıkar. Ancak yalancı sancılar hem kişiden kişiye göre değişir hem de kendi aralarında bir düzen göstermez. Bu yüzden süre tutarken sancıların ne kadar sürdüğünün farklılık gösterdiğini gözlemlemek yalancı sancı işaretidir.
Yalancı Sancılar Neden Artar?
Özellikle doğum yaklaştıkça bu sancıları hissetmenin oldukça normal olduğunu söylemiştik. Özellikle son 2 ayda bebeğin iyice büyümüş olması ve hareketlenmesi sancıları tetiklediği için artmaya sebep olabilir. Bunun dışında yukarıda belirttiğimiz gibi yeterli sıvı almamak, vücudu yormak ve cinsel ilişkiye girmek yalancı sancıları arttırır. Anne adayının stresli ve gergin olması da yalancı sancı şiddetini arttıracaktır. Bu dönemde oturma ve yatma pozisyonlarına dikkat etmek gerekir, karnın belirli bölgelerine yapılan baskılar yalancı sancıları tetikler.
Yalancı Sancıyı Geçirmek İçin Ne Yapabilirim?
- Sancı başladığı an duruş pozisyonunu değiştirmek, anne adayının durumuna göre uzanmak ya da yürüyüşe başlamak yapılabilecek en iyi ağrıyı rahatlatma hareketleridir.
- Bir bardak su ya da hamile iken tüketilmesi tavsiye edilen bitki çaylarından birini tüketmek rahatlama sağlayabilir.
- Yalancı sancı anında anne adayı için en önemli görev sakinliğini korumaktır. Endişe ve stres seviyesinde artışın sancıda da artış anlamına geldiğini unutmayın. Sakin kalmaya çalışın. Yapabiliyorsanız hamileler için uygun rahatlama egzersiz hareketlerini yapmayı deneyebilirsiniz.
- Tuvalete gitmek ya da ılık su ile duş almak özellikle uzun süreli ve sık gelen sancı durumlarında işe yarayabilir.
- Bir şeyler yemek sancı şiddetini azaltabilir.
Hangi Durumlarda Doktora Başvurmalıyım?
Ne hissettiğinizden ya da sancıların yalancı mı gerçek mi olduğundan emin olamıyorsanız doktorunuzu aramaktan çekinmeyin. Bu dönemde doktorunuz size yardım etmek için her zaman yanınızda olacaktır. Ancak karın ve kasıkta sancıya eşlik eden bazı durumlarda acilen hastaneye gitmek gerekir. Bu durumları şöyle sıralayabiliriz:
- Açık renkli vajinal kanama
- Gittikçe artan vajinal akıntı, kanama, lekelenme ya da su gelmesi
- Şiddeti artan bel ya da kasık ağrıları
- Bir saat içinde 5 dakika veya 5 dakikadan kısa aralıklarla sancı yaşama
- Yürümeye engel olacak şiddette ağrı
- Bebeğin anne karnında saatte ortalama saatte 6-10 hareketten daha az hareket etmesi
Referans:
https://divrigisadikozgurdh.saglik.gov.tr/TR,279668/kadin-sagligi.html
https://www.pregnancybirthbaby.org.au/braxton-hicks-contractions
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu. Yıllardır çalıştığı özel kliniğinde, perinatoloji alanında uzmanlaşmıştır.