İnsanlarda birçok iç organ ve sistem doğum gerçekleştiğinde gelişimini tamamlamış olmaz. Yani dünyaya gelen bir bebeğin bazı iç organları da dahil olmak üzere sindirim ve boşaltım sistemi tam olarak gelişmemiştir.
Gelişme sürecini sürdüren sindirim sistemi, sürekli sıvı beslenme ve sürekli yatar pozisyonda olmak bebeklerde özellikle ilk 6 ayda ciddi bir gaz problemi görülmesine sebep olur. Bebeklerin neredeyse hiçbiri dışarıdan yardım almadan gaz çıkartamaz. Vücutlarından atamadıkları gaz da ister istemez bir rahatsızlığa sebep olur. Bazen gaz sebebiyle yaşanan rahatsızlıklar öyle yoğundur ki bebeğe kolik teşhisi konabilir. Bu bilginin sizi korkutmasını istemeyiz. Çünkü yapılan araştırmalar doğumdan sonraki ilk 6 ayda bebeklerin 3’te 1’inin bir süreliğine kolik olduğunu ortaya koymuştur.
Kolik olsa da olmasa da bebeğiniz gaz çıkarmak için sizin yardımınıza ihtiyaç duyacak. Bu durumda ona yardım etmenin en etkili yolu, gaz çıkarmasına yardımcı olacak bir masaj uygulamak. Yeni doğan bebek gaz masajı olarak da bilinen bu işlem bebeğinizin gaz çıkarmasını sağlayarak onu rahatlatacak.
Yeni Doğan Bebeğe Gaz Masajı Nasıl Yapılır?
- Bebeğiniz gazın yarattığı rahatsızlık yüzünden büyük ihtimalle oldukça huzursuz. Ancak gazı çıkartabilmek için her şeyden önce biraz rahatlamaya ihtiyacı var. Bu yüzden mümkünse masaja başlamadan önce bebeğinizi biraz sakinleştirin. Bu rahatlama sizin için masaj yapmayı, bebeğiniz için de gaz çıkarmayı kolaylaştıracaktır.
- Ellerinizi temizleyip uygun bir ısıya geldiğinden emin olduktan sonra masaja başlayabilirsiniz. Bebeğinizin cildine uygun bebek yağları ya da susam yağı gibi doğal yağlar işlemi kolaylaştırır. Ancak bu tamamen sizin tercihinize kalmış. Masajı ister yağ kullanarak ister kullanmadan uygulayabilirsiniz.
- Öncelikle sol elinizi göbek deliğinin altına koyarak bebeğinizin göbeğini saat yönünde sıvazlamaya başlayın. Hemen sonra sağ elinizi göbek deliğinin üstüne koyup bu elinizi saat yönünün tersinde hareket ettirin. Bu hareketleri yaparken bebeğinizin karnına baskı uygulamamaya özen gösterin.
- Bu harekete birkaç dakika devam ettikten sonra ikinci harekete geçiyoruz. Bebeğinizin ayak bileklerinden tutarak bacaklarını hafifçe karnına doğru ittirmek. Bu hareket rahatlayan organlardan sonra gazın çıkışını kolaylaştıracaktır.
- Bebeğinizin hala rahatlamadığını hissediyorsanız ellerinizi göğsün biraz altı hizadan başlayarak bebeğinizin kasıklarına doğru indirin. Bu hareketi yaklaşık 10 kez tekrarlayabilirsiniz.
- Son olarak bebeğinizin masajdan keyif aldığını düşünüyorsanız onu yüz üstü çevirip böbreklerinin olduğu bölgeye de yavaş masaj hareketleri uygulayın.
- Tüm bu masaj hareketlerini uygularken bebeğiniz güvende ve mutlu hissetmelidir. Bunu sağlamak için bebeğinizin sizi görebileceği yakınlıkta durmanızı ve onunla rahatlatıcı bir ses tonunda konuşmanızı öneririz.
Referans:
https://hsgm.saglik.gov.tr/depo/birimler/cocuk_ergen_db/dokumanlar/yayinlar/Kitaplar/1.2_revizyon_19.11.2019_Temel_Yenidogan_Bakimi_Kitabi_1.pdf
https://www.ttb.org.tr/STED/sted0204/infantil.pdf?ref=Sex%C5%9Ehop.Com
2001-2005 yılları arasında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı (Pediatri) olarak çalışmalarına devam eden Uzm. Dr. Canan Yılmaz Durur, 2005-2010 yılları arasında ise Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Ünitesi’nde üst ihtisasını tamamlamıştır.