BEbeveynlerinin bakımına son derece muhtaç olan bebeklerin ilk 2 aylık gelişimi oldukça önemlidir. Bu nedenle 40 günlük bebek ve gelişimi merak edilir. Bebekler doğdukları ilk 2 hafta içerisinde hızla kilo alır ve büyür. Bebekler, yeni bir hayatın varoluşu ve mucizenin habercisidir. Anne ve babalar bebeklerinin nasıl bu kadar çabuk değişiklik gösterdiğine anlam veremeyebilir. Bu oldukça doğal bir süreçtir. Peki, bebekler doğdukları günden itibaren nasıl gelişim gösterirler?
İçindekiler
15 Günlük Bebek
Bebekler 28 günlük olana kadar yenidoğan olarak adlandırılır. 15 günlük bebeklerde bu yenidoğan bebekler arasında yer alır. 15 günlük bebekler günlerinin büyük birçoğunu uyuyarak geçirir. Yeni anne olan bireyler için büyük bir avantaj olan bu durum annenin dinlenmesi ve kendine vakit ayırabilmesini sağlar. 15 günlük bebekler annesinin sesini tanır ve bazı seslere karşı refleks gösterebilirler. Bunun dışında 15 günlük bebeklerin görüş mesafesi 15-30 santimetre arasındadır. Yani emzirme esnasında bebekler annelerini görebilir.
40 Günlük Bebek
Toplumumuza göre bebeklerin 40.günü oldukça önemlidir. 40 günlük bebek bu süre içerisinde bebeklerin önemli bir dönemi atlattığı düşünülür. 40 günlük bebekler gün içerisinde yaklaşık 15-18 saat kadar uyur. 40 günlük bebek olan bir bebeğin kilosu ise ortalama 3 kg civarındadır. 40 günlük bebek beslenmesi bebeğin kilosuna göre değişse de ereken mama miktarı 60-90 cc arasında değişecektir. 40 günlük bebek görmesi ise belli objeleri seçse de yeteri kadar gelişmemiştir. Bunun dışında 40 günlük bebekler parmağınızı tutabilir, gülümsemenize karşılık verebilir ve emme hareketi ile acıktığını belli edebilir.
45 Günlük Bebek
45 günlük yani 1,5 aylık olan bebekler artık çevresinde bulunan insanlara alışmıştır ve anne babasını bu insanlardan ayırt edebilir. Beslenme ve uyku düzeni oluşmuştur ve geceleri daha az sıklıklar ile uyanır. 45 günlük bebekler gün içerisinde yaklaşık 15 saat uyur. Ayrıca 45 günlük olan bir bebeğin günde yaklaşık 125 ml süt içmesi yeterlidir. Bu da 3 saatte bir emzirmeye karşılık gelmektedir.
50 Günlük Bebek
50 günlük olan bir bebek neredeyse 2.ayına yaklaşmıştır. Bebeğinizin uykusu artık tamamen düzene girmiştir ve isteklerini daha kolay ifade edebilmektedir. Eğer 50 gün içerisinde bebeğinizi dışarıya çıkartmadıysanız artık gönül rahatlığı çıkartabilirsiniz. 50 günlük bir bebeğin kilosu yaklaşık 3300 gramdır.
Bebeğinizin yaşamının 5, 6, 7 ve 8. haftalarını kapsayan 2. ay en keyifli aylardan biridir. Büyük özen göstererek ve çok yorgun günler atlatarak geçirdiğiniz bir aydan sonra, bebeğinizin artık size tepkiler verebildiğini ve gülümsediğini görebilirsiniz. Bu dönemde karşılaşabileceğiniz problemleri ve çözümlerini, bebeğinizin fiziksel ve zihinsel gelişim adımlarını aşağıda inceleyebilir, bebeğinizin büyüme sürecini yakından takip edebilirsiniz.
2 Aylık Bebek Fiziksel Gelişim
Bebeğinizin arka bıngıldağı bu dönemde kapanmaya başlar. Elinizle oldukça yumuşak dokunuşlar yaparak bıngıldağın kapanıp kapanmadığını kontrol edebilir, eğer açıklık bulunuyorsa doktorunuza danışabilirsiniz. Bu dönemde bebeğinizin kilosunun ortalamaya göre 1 ya da 2 kilo artması beklenir. Bu artış bebeğinizin persentil cetveline ve gelişim yapısına göre değişiklik gösterebilir. Eğer bebeğiniz 1-2 kilodan daha fazla kilo aldıysa bu durum onun için zararlı değildir. Özellikle anne sütüyle beslenen bebekler istedikleri kadar kilo alabilir. Bebeğinizin baş çevresi de ilk aya göre 2-3 cm kadar büyür.
Baş çevresi ve kilo kontrolünün yanı sıra bir diğer önemli gelişim noktası boydur. Bebeğinizin boyu bu ayda 3 ila 5 cm arasında uzayabilir. Ancak bazı bebeklerin boyunun daha az uzadığı da gözlemlenebilir. Bu durum bebeğinizin fiziksel ve genetik yapısına göre değişir. 2. ayda persentil kontrolü mutlaka yapılmalıdır. Bebeğinizin boy ve kilosunun kendi gelişimine göre normal olup olmadığı incelenmeli, herhangi bir gerilik varsa buna göre doktor kontrolünde önlem alınmalıdır. Bebeğinizin kalça ultrasonunu henüz yaptırmadıysanız, oluşturduğunuz randevuya gidebilir, bebeğinizin ultrasonunu yaptırabilirsiniz. Zira ilerleyen aylarda kalça ultrasonu yaptırmanız zorlaşabilir ve daha fazla işlemle uğraşmanız gerekebilir. Bebeğinizin kasları 2. ayda daha fazla gelişir ve kuvvetlenir. 2. ayda yaptırmanız gereken 3 aşı vardır. Bu aşılar Sağlık Bakanlığı tarafından sağlık ocaklarında ücretsiz olarak yapılır. Yaptırmanız gereken aşılar; BCG, karma ve KPA aşılarıdır. Bu aşılar bebeğinizi çok sayıda ölümcül enfeksiyona karşı koruma altına alır.
2 Aylık Bebek Zihinsel Gelişim
Zihinsel gelişimi yavaş yavaş ilerleyen bebeğiniz, bu dönemde annesini ve babasını ya da bakım veren her kimse, onu tanır hâle gelir. Bebeğinizin yanına gittiğinizde size bakar, ellerini ve kollarını sallayarak hareket ettirir ya da çırpar. Bu süreçte bebeğiniz mırıldanmaya da başlar. Sizinle iletişimde olmak istediği için çeşitli sesler çıkarır. İlk ayda ellerini, kollarını ve ayaklarını istemsizce ve bilinçsizce sallayan bebeğiniz, bu ayda hareketlerini yavaş yavaş kontrol etmeye başlar. Artık amaca yönelik hareket etmeye başlayarak bilinçli bir şekilde ellerini ya da kollarını oynatabilir. Bebeğiniz 2. ayda hem yatay hem de dikey eksende cisimleri takip edebilir. İsterseniz onu kontrol edebilir, işaret parmağınızı gözünün önünde sağa ve sola hareket ettirerek takip edip etmediğini inceleyebilirsiniz. Eğer bebeğiniz kontrol etmiyorsa ya da bu işlemi yalnızca kısmen yapıyorsa doktor kontrolünü ihmal etmemeniz gerekir.
Bu dönemde bebeğinizin duygusal yönden de size ihtiyacı vardır. Küçük bedenini sık sık sarmalayarak ona sevginizi verebilir, her ağladığında onu sakinleştirmek için sırtını sıvazlayabilirsiniz. Bu işlem bebeğinizin kendisini güvende hissetmesine yardımcı olur. Bebeğiniz bu dönemde sürekli kucağınızda olmak isteyebilir ve size çok fazla ihtiyaç duyabilir. Bu sebeple hem onu yanınızda tutmak hem de günlük işlerinizi yapabilmek için kanguru alabilir, bebeğinizi günlük işleriniz sırasında da yanınıza alabilirsiniz. Onunla daha fazla zaman geçirebilir, oyun halısı gibi nesneler üzerinde karın üstü egzersizlere yavaş yavaş başlatabilirsiniz. Ağladığında asla yalnız bırakmamaya, ihtiyaç duyduğu her an yanında olmaya özen gösterebilir, ihtiyacı olan sevgiyi daha ona verebilirsiniz.
2 Aylık Bebek Gelişimi: Küçük Sorunlar ve Çözümleri
- Burun temizliği: Bebeğinizin burun temizliğini düzenli olarak her gün yapmalı, serum fizyolojik kullanarak burnunun açık olduğundan emin olmalısınız.
- Sivilceler: Bebeğinizin yüzünde ya da vücudunun diğer bölgelerinde sivilceler oluşabilir. Bu sivilceler, anneden geçen hormonlar sebebiyle oluşur ve hiçbir tedavi gerektirmez. Belirli bir süre sonra kendiliğinden geçer.
- Bebeğinizin gece boyu uyuması 12. hafta sonrasında gerçekleşir. Gün içerisinde 3-4 defa gündüz uykusu uyur. Gece 1-2 defa kalkması normaldir.
- Bebeğinizde sık sık kusma problemi varsa kısa aralıklarla sık sık ve az az beslemeniz kusmasını önleyebilir.
- Bebeğiniz her ağladığında ve istediğinde emzirebilir, mama ile beslenen bebeklere günde 6-7 defa 90-150 ml aralığında mama verebilirsiniz.
- Gaz problemi 3. ay itibarıyla son bulur. Bazı bebeklerde 4. aya kadar uzayabilir. Eğer bebeğiniz yoğun gaz sancıları yaşıyorsa, karnına saat yönünde masaj uygulayabilir, rahat uyuması için anne karnı sesini taklit eden sesler dinletebilirsiniz.
Doktora Gidilmesi Gereken Durumlar:
- Bebeğinizin yüzleri tanımaması,
- Yatay eksende cisimleri takip edememesi,
- Başını tutamaması,
- Beslenmesinde problemler oluşması,
- Arka bıngıldağının kapalı olmaması,
- Fışkırma tarzında ani kusma,
- Kilo alımında sorunlar olması durumunda mutlaka doktor kontrolüne gitmelisiniz.
Referans:
https://kalite.saglik.gov.tr/Eklenti/6406/0/bebek-ve-cocuk-izlem-protokolleripdf.pdf
https://www.whattoexpect.com/first-year/month-by-month/month-2.aspx
2001-2005 yılları arasında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı (Pediatri) olarak çalışmalarına devam eden Uzm. Dr. Canan Yılmaz Durur, 2005-2010 yılları arasında ise Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Ünitesi’nde üst ihtisasını tamamlamıştır.