Yeni Doğan

Yenidoğan Bebek Kimlik Çıkarma

Bu içeriği dinleyebilirsiniz:

Yenidoğan bebek kimlik çıkarma; aileler için büyük heyecanlardan bir tanesidir. Ailenin en yeni üyesine isim verileceği ve bir kimliğe sahip olacağı düşünüldüğünde kimlik çıkarma işlemleri oldukça heyecan vericidir. Heyecan verici olmasının yanı sıra pek çok aile için nasıl gerçekleştirileceği bilinmeyen yeni kimlik çıkarma konusunda çeşitli bilgiler bulunur.

Bebeklere yeni kimlik çıkarmayla ilgili bilgi kirliliğinin oldukça yüksek olması ailelerin afallamasına neden olan durumların başında gelir. Peki, kimlik çıkarma konusunda izlenmesi gereken yol nedir? Buyurun inceleyelim!

Yenidoğan Bebek Kimlik Çıkarma İşlemleri

Yenidoğan bebeğiniz için kimlik çıkarmak istediğinizde doğumdan sonra yurtiçinde 30 yurtdışında 60 gün içinde işlemleri tamamlamanız gerekir. Yenidoğan bebek kimlik işlemleri için bağlı olduğunuz nüfus müdürlüklerinden online randevu alarak işlemleri başlatabilirsiniz. Randevu gününde sizlere verilen saatte nüfus müdürlüğünde bulunarak kimlik çıkarma işlemlerinde bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz. Yapılan yeni düzenlemeye göre kimlik kartı alacak bebekler için sadece doğum belgesi yeterlidir. Anne veya babanın gerçekleştireceği başvuru işlemi sonrasında ikametgah adresi veya belirttiğiniz adrese yeni kimlik kartı PTT ile ulaştırılır.

Yeni doğan bebek kimlik çıkarma işlemleri gerçekleştirilirken anne babalardan herhangi bir kimlik bedeli alınmaz. Bu anlamda tamamen ücretsiz bir şekilde faydalanacağınız bu hizmetle bebeğinize kolayca bir kimlik çıkartmanız mümkündür.

Yenidoğan Bebek Kimlik Çıkarma Prosedürü Nasıl İlerler?

Yenidoğan bebekler için kimlik çıkartma işlemleri, devlet kurumlarında dijital sistemlere geçilmiş olması sayesinde son derece kolay bir şekilde tamamlanabilir. Kimlik çıkarma işlemleri öncesinde ve esnasında yapmanız gerekenler ise şu şekildedir:

  • İlk olarak, doğumun gerçekleştiği hastaneden doğum belgesi almanız gerekir. Doğum belgesi, canlı doğumun başarılı bir şekilde gerçekleştiğini ve başvuran anne ya da babanın bebeğin gerçek ebeveynleri olduğunu ispatlayan resmi bir evraktır ve bu nedenle de son derece önemlidir. Doğumun evde ya da hastaneye yetişemeden gerçekleşmesi durumunda da en yakın hastaneye başvurarak durumu bildirmeniz ve doktor onaylı doğum belgesi almanız gerekir.
  • En kolay ulaşabileceğiniz İlçe Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü’nden randevu alarak işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Bebeğin kimlik başvurusu için doğumun gerçekleştiği hastanenin bulunduğu ilçeye ya da anne ve babanın ikâmet adresine en yakın müdürlüğe başvurmak gibi şartlar yoktur. Yaşadığınız şehirdeki tüm Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüklerinden bebeğinize kimlik başvurusunda bulunabilirsiniz.
  • Yenidoğan kimlik başvurusu, anne ya da baba tarafından gerçekleştirilir. Anne ve baba dışındaki kişilerin başvuruları, doğum belgesindeki soybağı bilgileri ispatlanamayacağı için geçersiz kabul edilir ve işlem yapılmaz. Bu sebeple anne ya da babanın en az birinin başvuruyu bizzat yapması istenir.
  • Kimlik başvurusu esnasında, işlemi gerçekleştiren ebeveynin kendi kimlik kartını da mutlaka ibraz etmesi beklenir. Bu nedenle anne ya da babanın kendi güncel ve geçerli kimlik kartını Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü’ndeki işlemler esnasında yanında bulundurması zorunludur.
  • İşlem esnasında bebeğin tam ismi, anne ya da babadan yazılı olarak istenir. Sonrasında işlem resmiyet kazanmadan önce anne ve babaya isim bir kez daha sorulur ve onay verilmesi durumunda isim tescillenir. Tescil işleminden sonra bebeğin isminin değiştirilmesi, yalnızca mahkeme yoluyla gerçekleştirilebilir. Bu nedenle başvuru öncesinde isme kesin olarak karar vermeniz son derece önemlidir.
  • Tescil işlemi tamamlanır tamamlanmaz sistem bebeğe otomatik olarak bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık numarası atar. Bu numara, çocuğunuzun ömür boyu kullanacağı TC kimlik numarasıdır ve değiştirilemez.
  • İşlemler tamamlanınca çocuk için bir geçici kimlik belgesi verilir. Gerçek nüfus kâğıdı ise 15 gün içinde ailenin ibraz ettiği adrese posta yoluyla gönderilir.

Bebek için Ne Zaman Kimlik Çıkartmak Gerekir?

Yenidoğan bebekler için doğumdan sonraki 30 gün içinde kimlik başvurusunda bulunulması gerekir. Bu, bebeklerin kimlik avantajından en kısa sürede yararlanabilmesi içindir. 30 gün içinde başvuru gerçekleştirilirse, işlem esnasında ve sonrasında anne ve babadan herhangi bir ücret talep edilmez. 30 günden sonra yapılan başvurularda ise kimlik çıkarma işlemi ücrete tabidir, anne ya da babadan devlet tarafından belirlenen oranlarda bir kimlik bedeli alınır.

Yeni Doğan Bebek Kimlik Çıkarma Zamanında Yapılmazsa Ne Olur?

Nüfus kâğıdı, her türlü vatandaşlık hakkının kullanılması açısından son derece önemli bir belgedir. Bebekler, nüfus kâğıdı çıkarılıncaya kadar sosyal hizmetlerden, devlet desteklerinden, hastanelerden ve diğer sosyal haklardan yararlanamaz. Bu durum da bebeğinizin gelişimi için ihtiyaç duyacağınız destekten mahrum kalmanız anlamına gelir. Bu nedenle bebeğiniz doğduktan sonra en kısa sürede kimlik işlemlerine başlamanız önerilir. Kimi bölgelerde, doğumun gerçekleştiği hastanelerde kimlik başvurusu yapılabilir. Siz de hastanenize böyle bir hizmetleri bulunup bulunmadığını sorabilirsiniz.

Kanun ve düzenlemeler ile uygulamaya konmuş kimlik çıkarma işlemleri kural olarak zamanında gerçekleştirilmek durumundadır. Nitekim geç kalınarak yapılan işlemlerde zaman zaman hatalar ve sorunlar yaşanır. Bu nedenle hem ceza almamak hem de işlemleri düzenli yapmak için kanuni sürelere bağlı kalmanız gerekir.

Bebeğinize kimlik çıkarma konusunda kanuni süreleri aşmanız halinde geç kalma bedeli olarak 22,5 TL ödemeniz gerekir. 2018 yılında 18,5 TL olan geç kalma bedelinin 2020 yılında zamlanması oldukça muhtemeldir. Ekstradan para ödeyip kimlik çıkarmak yerine 30 günlük sürede sorumluluklarınızı yerine getirmeniz doğru olacaktır. Nitekim yeni doğan bebek kimlik çıkarma oldukça basit ve yaklaşık 5 dakika sürecek bir işlemdir.

Referans:

https://www.nvi.gov.tr/konya/kimlikkarti

https://www.nvi.gov.tr/yeni-dogan-bebek-hastaneden-cikmadan-kimligi-cikiyor

İlginizi çekebilecek en taze yazılar

8 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı

8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…

3 sene ago

Çocuklarda Gömük Pipi Nedir? Gömük Penis Tedavisi

Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…

3 sene ago

Sohbeti İlerletmek İçin Çocuklara Sorulacak Sorular

Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…

3 sene ago

En İyi Pişik Kremi Tavsiyeleri

Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…

3 sene ago

Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…

3 sene ago

Ergenliğe Giren Erkek Çocuğa Ne Anlatılır?

Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…

3 sene ago