Bu içeriği dinleyebilirsiniz:
Yenidoğan bebeklerin uykusu oldukça derindir. Keza, sağlıklı gelişimleri açısından düzenli ve kaliteli uyumaları da büyük önem taşır. Bu nedenle birçok annenin aklında, bebeklerinin ideal uyku süreleriyle ya da onları nasıl uyandıracaklarıyla ilgili soru işaretleri bulunabilir. Bebeğinizin uykusunu bölmek ve onu uyandırmak, size hiç iyi bir fikir gibi görünmüyor olabilir. Ne var ki, yenidoğan bebekler uzun süre boyunca derin bir uykuda oldukları için, onların beslenme zamanlarını doğru takip edebilmek adına bu görevi üstlenmek zorunda kalabilirsiniz. Peki, böyle bir durumda bebeğinizin huzurla uyanabilmesi için neler yapmanız gerekir? Başka bir deyişle, yenidoğan bebek nasıl uyandırılır? Gelin, bu sorunun yanıtını beraberce bulalım.
İçindekiler
Yenidoğan Bebekler Ne Kadar Uyur?
Yenidoğan bebekler günde yaklaşık 12 – 16 saat boyunca uyur. Ancak söz konusu uyku süresi, özellikle yenidoğan bebeklerde, sık sık bölünür. Bu dönemde uykularının geldiğini belli eden temel faktör, bebeklerin ağlamasıdır. Onu huzurlu ve kaliteli bir uykuya hazırlamak için karnının tok, altının ise temiz olduğundan emin olmalısınız. Elbette uyku öncesinde onun uykusunu kaçırabilecek sesli uyaranları da uyku ortamından uzaklaştırmanız gerekir. Bebeğinizin uyku düzeninin oturması için, her gün aynı ortamda ve saatte uykuya dalması büyük önem taşır.
Yenidoğan Bebekler Hangi Pozisyonda Yatırılmalı?
Bebeğinizin uykusunun geldiğini anladınız ve onu huzurlu bir uykunun kollarına teslim ettiniz. Peki, onu yatağına hangi pozisyonda yatırmalısınız? Bebekler, dünyaya geldiklerinde de bir süre boyunca kendilerini anne karnında sanmaya devam eder. Bu nedenle ilk bir ayları boyunca genellikle cenin pozisyonunda uyurlar. Yenidoğan bebeğinizi yan pozisyonda yatırabilir, yanına destekleyici yastıklar koyarak uyku ortamını daha güvenli hale getirebilir, bir yandan da bu pozisyon sayesinde reflü riskini de azaltabilirsiniz. Yüzükoyun pozisyonda yatırılmak, bebeklerin nefes almalarını zorlaştırabileceği için tavsiye edilmez. Dilerseniz, bebeğinizi sırt üstü pozisyonda da yatırabilirsiniz, ancak başını yaklaşık 30 santimetrelik bir yastık ile yükseltmeniz gerekir.
Yenidoğan Bebek Nasıl Uyandırılır?
Yenidoğan bebekleri uyandırmak için önerilen ilk yöntem, onları emzirme pozisyonunda nazikçe anne kucağına almak ve meme ucunu ağızlarına değdirmektir. Bebeğinizi emzirmeniz için onun yarı uykulu halde olması yeterlidir. Emzirme pozisyonunda iken ve onu tamamen uyandırmadan kolaylıkla besleyebilir, daha sonra yeniden derin uykuya dönmesi için yatağına yatırabilirsiniz. Bebekler çoğunlukla bu yöntem denendiğinde acıktıklarını fark ederek hemen emmeye başlar. Ancak bebeğiniz henüz uyanmadıysa, uygulayabileceğiniz bir diğer yöntem ise ona nazikçe masaj yapmaktır. Bebeğinizin kollarına ve bacaklarına hafifçe masaj yapabilir, ayak parmaklarının bitiş noktasına nazikçe baskı uygulayabilirsiniz. Bu sayede bebeğinizin beynine giden sinirler uyarılır ve uykusundan uyanabilir.
Yenidoğan bebeğinizi uyandırmak için başvurabileceğiniz farklı yöntemler de vardır. Özellikle altını değiştirmek için uyandırmak istiyorsanız, kıyafetlerini çıkarmak ve altını açmak uyanması için yeterli olabilir. Elbette bu esnada onun konforlu bir ortamda olduğundan ve oda sıcaklığının üşümeyeceği bir seviyeye ayarlandığından emin olmalısınız. Son olarak, bebeğinizi yavaşça uykusundan uyandırmak için onunla konuşabilir ya da ona şarkılar söyleyebilirsiniz.
Bebeğiniz, o henüz sizin karnınızdayken duyduğu sesinize zaten oldukça aşinadır. Onu korkutmadan, huzurla uyandırabilmek için bulunduğu odada sakin bir ses tonuyla bir süreliğine konuşabilir ya da ona hep söylediğiniz şarkılardan birini yeniden tekrarlayabilirsiniz. Bu yöntem, diğer alternatiflere kıyasla bebeğinizin uyanması açısından daha uzun sürebilir. Ancak birkaç kez aynı şarkıyı seçtiğinizde ya da aynı ses tonuyla konuştuğunuzda, bebeğinizin sesinizi duyduğunda uyanma süresini kısaltabilir ve onu bu yönteme alıştırabilirsiniz.
Yenidoğan Bebek Nasıl Uyandırılır?
Yenidoğan bebeğinizin uykusunu bölmek hiç istemeyeceğiniz bir durum olsa da bebeklerin aşırı uyuması yeterli beslenememelerine ve dolayısı ile sağlık sorunlarına yol açabilecektir. Bu nedenle bebeğinizin uykusunu belirli zaman aralıkları ile bölmeniz yenidoğan bebeğinizin gelişimi için gereklidir. Bunun yanında bebeklerde gece ve gündüz kavramlarının olmayışı gündüz uyuyup gece uyanan bir bebeğe sahip olmanıza sebep olabilir. Böylesi bir durumun önüne geçmek için de yenidoğan bebek nasıl uyandırılır taktiklerini iyice öğrenerek uygulamanız gerekir. Yenidoğan bebek nasıl uyandırılır yöntemlerinin ilki annenin emzirme pozisyonunu alması ve meme ucunu bebeğin ağzına değdirmesidir. Böylece acıkma hissi ile uyarılacak olan bebek uyanarak meme emecektir. Bebeğinizi kucağınıza almanıza rağmen uyanmıyorsa uygulamanız gereken yenidoğan bebek nasıl uyandırılır taktiklerinden bir diğeri bebeğinize masaj yapmanızdır. Özellikle ayak ve bacak bölgesine yapacağınız ufak dokunuşlar ile bebeğinizin uyanmasını sağlayabilirsiniz. Bebeğinizin çok uykucu olduğu durumlarda bu yönteme başvurmalısınız. Aksi durumlarda kesinlikle ilk yolu denemelisiniz.
Yenidoğan Nasıl Uyandırılır Yöntemleri Neden Önemli?
Yenidoğan bir bebeğiniz varsa siz de pek çok şeyi bebeğinizle öğreniyorsunuz demektir. Bebeğinizin uyku düzeninin oluşturulmasında ve beslenmesinin düzenli yapılmasında oldukça önemli olan yenidoğan bebek nasıl uyandırılır yöntemleri yıllar boyunca uygulanan ve başarılı olan yöntemlerdir. Uzmanlar tarafından da sıklıkla önerilen bu yöntemlerle çocuğunuzun korkarak veya ağlayarak uyanmasını engelleyebilirsiniz. Aksi durumlarda bebeğinizin irkilerek uyanması psikolojik ve fiziksel açıdan bir takım olumsuzlukların yaşanmasına neden olabilir.
Uyuyan Bebek Nasıl Uyandırılır?
- Bebeğinizin ağzına doğru göğsünüzü yaklaştırarak bir damla süt ile uyandırabilirsiniz.
- Bebeğin ayak tabanlarını ovun.
- Bebeğinizi önünüzde tutun, sakince konuşun ve göz teması kurun.
- Bebek gözlerini açacak şekilde ışıkları kısın.
- Bebeği sadece bir bez olacak şekilde soyun.
Referans:
https://www.whattoexpect.com/first-year/ask-heidi/wake-to-feed.aspx
https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/sleep/Pages/Waking-Up-Is-Sometimes-Hard-to-Do.aspx