Yeni doğan bebek ne zaman yıkanır sorusu yeni annelerin heyecan dolu sorularından sadece bir tanesidir. Her konuda doğru adımlar atmak ve bebeğinizin sağlığını riske atabilecek davranışlardan uzak durmak için bebeğinizi ne zaman yıkayacağınızı mutlaka öğrenmelisiniz.
Yeni doğan bebeğin yıkanması sıradan bir eylem gibi görülse de yanlış uygulamaların bebeği hasta edeceği ve anne babayı uğraştıracağı kesindir. Yeni doğan bebek ne zaman yıkanır sorusunun cevabı bu yüzden önemlidir. Bu nedenle aşağıda sizler için hazırlanan bilgileri okuyarak bebeğinizi yıkayacağınız zaman ile ilgili net bilgileri almalısınız.
Dünyaya gözlerini açan bebeğiniz, yeni doğan döneminde oldukça hassas ve narindir. Bebeğinizin bakımı için yaptığınız her işlemde olduğu gibi banyo zamanında da oldukça nazik olmanız önem taşır. Yaşamının ilk günlerinde göbek bağı henüz düşmemiş olan bebeğinizin göbek bölgesine karşı hassas davranarak, doğumu takiben ilk 24 saat geçtikten sonra ona banyo yaptırabilir, bu konuda farklı görüşler olsa da doktorunuza danışarak bebeğinizi dilediğiniz zaman yıkayabilirsiniz. Anne karnında bulunan versatil adı verilen koruyucu sıvıyla dünyaya gelen bebekler, bu sıvı sayesinde ilk 24 saat enfeksiyonlardan korunur ve vücutlarının ısı dengesi versatil sayesinde sağlanır. Bu nedenle ilk 24 saatin geçmesini beklemek önemlidir.
İçindekiler
Bebekler ilk doğduğunda oldukça pis gözükür. Bu süreçte anne ve babalar bebeklerini yıkamaları gerektiğini düşünür. Ancak doğum anının hemen ertesinde bebeği yıkamak oldukça yanlıştır. Bebeğin ortama adapte olması ve yaşam fonksiyonlarını düzenli yerine getirmesi için banyo için bir süre beklenmelidir. Bebeğin ne zaman yıkanacakları ile ilgili net bir süre yoktur. Zira burada önemli olan göbek bağının düşmesidir. Göbek bağı düşen bebekler yıkamaya uygun hale gelir. Yani yeni doğan bebek ne zaman yıkanır sorusunun cevabı asla doğar doğmaz değildir.
Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar neticesinde belirlenen bu süreçte yıkama işlemi sünger, yumuşak bez ve zararlı madde içermeyen sabunla yapılmalıdır. Aksi takdirde bebeğin cildi zarar görebilir.
Doğumdan sonra bebeğin pis olması anne babaların yanlış düşüncelere kapılmasına neden olabilir. Bu nedenle doğumdan 12 saat sonra bebeğe zarar vermeyecek malzemelerle bebeğin cildi silinebilir. Ancak burada 12 saatlik sürenin kesinlikle göz ardı edilmemesi gerekir.
Yeni doğan bebek ne zaman yıkanır sorusundan sonra nasıl olacağı konusu soru işareti oluşturur.Yeni doğum yapmış bir anne ya da bebeğe bakan diğer kişiler, bebeğin nasıl yıkanması gerektiği konusunda endişeli olabilir. Ancak ebeveynlik içgüdülerinizle bebeğiniz için en doğrusunu yapacağınızdan emin olabilirsiniz. İşleme başlamadan önce, birkaç küçük ipucunu tamamlamanız, oldukça kolay ve pratik bir banyo süreci oluşturmanıza yardımcı olabilir.
Bebeğinizi yıkarken dikkat edeceğiniz hususlar doğru ve sağlıklı yıkamanın anahtarıdır. Bu anlamda yıkama işlemi sırasında aşağıdaki hususlara dikkat etmelisiniz.
Bebekler yaz aylarında haftanın her günü yıkanabilir. Bu işlem, bebeklerin kaslarının güçlenmesini sağlayarak daha hızlı büyümelerine yardımcı olabilir. Kış aylarında ise gün aşırı ya da haftada 2 – 3 gün banyo yaptırmanız önerilir.
Referans:
https://hsgm.saglik.gov.tr/depo/birimler/cocuk_ergen_db/dokumanlar/yayinlar/Kitaplar/1.2_revizyon_19.11.2019_Temel_Yenidogan_Bakimi_Kitabi_1.pdf
http://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller/Bebek%20Bak%C4%B1m%C4%B1.pdf
2001-2005 yılları arasında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı (Pediatri) olarak çalışmalarına devam eden Uzm. Dr. Canan Yılmaz Durur, 2005-2010 yılları arasında ise Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Ünitesi’nde üst ihtisasını tamamlamıştır.
8 yaşındaki çocuğunuz hala sizinle bir aile olarak vakit geçirmek konusunda istekli bir yaştadır. Bu…
Hamilelik dönemini başarıyla atlattıktan sonra nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi ise tek odak noktanız bebeğinizin…
Bazı çocuk soruları, çocuğunuzu yakından tanıyarak hoşlandığı şeyleri öğrenmenize ve çocuğunuzla iletişim kurmanızı sağlar. İşte…
Bebeklerde çoğunlukla bez kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkan pişik problemi için anne ve babalar en…
Rahim ağzı kanseri, kadınlarda oldukça yaygın şekilde görülen ancak aşı ile önlenebilen nadir kanser türlerinden…
Anne babaların çocukları ile ilgili merak ettikleri konuların başında ergenlik dönemi gelir. Ergenlik çocukluktan erişkinliğe…