Yeni doğan bebek ne zaman yıkanır sorusu yeni annelerin heyecan dolu sorularından sadece bir tanesidir. Her konuda doğru adımlar atmak ve bebeğinizin sağlığını riske atabilecek davranışlardan uzak durmak için bebeğinizi ne zaman yıkayacağınızı mutlaka öğrenmelisiniz.
Yeni doğan bebeğin yıkanması sıradan bir eylem gibi görülse de yanlış uygulamaların bebeği hasta edeceği ve anne babayı uğraştıracağı kesindir. Yeni doğan bebek ne zaman yıkanır sorusunun cevabı bu yüzden önemlidir. Bu nedenle aşağıda sizler için hazırlanan bilgileri okuyarak bebeğinizi yıkayacağınız zaman ile ilgili net bilgileri almalısınız.
Dünyaya gözlerini açan bebeğiniz, yeni doğan döneminde oldukça hassas ve narindir. Bebeğinizin bakımı için yaptığınız her işlemde olduğu gibi banyo zamanında da oldukça nazik olmanız önem taşır. Yaşamının ilk günlerinde göbek bağı henüz düşmemiş olan bebeğinizin göbek bölgesine karşı hassas davranarak, doğumu takiben ilk 24 saat geçtikten sonra ona banyo yaptırabilir, bu konuda farklı görüşler olsa da doktorunuza danışarak bebeğinizi dilediğiniz zaman yıkayabilirsiniz. Anne karnında bulunan versatil adı verilen koruyucu sıvıyla dünyaya gelen bebekler, bu sıvı sayesinde ilk 24 saat enfeksiyonlardan korunur ve vücutlarının ısı dengesi versatil sayesinde sağlanır. Bu nedenle ilk 24 saatin geçmesini beklemek önemlidir.
İçindekiler
Yeni Doğan Bebek Ne Zaman Yıkanır?
Bebekler ilk doğduğunda oldukça pis gözükür. Bu süreçte anne ve babalar bebeklerini yıkamaları gerektiğini düşünür. Ancak doğum anının hemen ertesinde bebeği yıkamak oldukça yanlıştır. Bebeğin ortama adapte olması ve yaşam fonksiyonlarını düzenli yerine getirmesi için banyo için bir süre beklenmelidir. Bebeğin ne zaman yıkanacakları ile ilgili net bir süre yoktur. Zira burada önemli olan göbek bağının düşmesidir. Göbek bağı düşen bebekler yıkamaya uygun hale gelir. Yani yeni doğan bebek ne zaman yıkanır sorusunun cevabı asla doğar doğmaz değildir.
Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar neticesinde belirlenen bu süreçte yıkama işlemi sünger, yumuşak bez ve zararlı madde içermeyen sabunla yapılmalıdır. Aksi takdirde bebeğin cildi zarar görebilir.
Doğumdan sonra bebeğin pis olması anne babaların yanlış düşüncelere kapılmasına neden olabilir. Bu nedenle doğumdan 12 saat sonra bebeğe zarar vermeyecek malzemelerle bebeğin cildi silinebilir. Ancak burada 12 saatlik sürenin kesinlikle göz ardı edilmemesi gerekir.
Yeni Doğan Bebek Nasıl Yıkanır?
Yeni doğan Bebek Nasıl Yıkanır?
Yeni doğan bebek ne zaman yıkanır sorusundan sonra nasıl olacağı konusu soru işareti oluşturur.Yeni doğum yapmış bir anne ya da bebeğe bakan diğer kişiler, bebeğin nasıl yıkanması gerektiği konusunda endişeli olabilir. Ancak ebeveynlik içgüdülerinizle bebeğiniz için en doğrusunu yapacağınızdan emin olabilirsiniz. İşleme başlamadan önce, birkaç küçük ipucunu tamamlamanız, oldukça kolay ve pratik bir banyo süreci oluşturmanıza yardımcı olabilir.
- Bebeğinizi ilk kez yıkamadan önce, öncelikle ihtiyacınız olan tüm eşyaları kullanacağınız alanda en yakınınıza almanız gerekir. Bu sayede banyo sonrasında malzemeleri aramakla uğraşmadan ve bebeğinizin üşümesine fırsat vermeden onu hızlı bir şekilde giydirebilirsiniz.
- Bebek banyosu için ihtiyacınız olan malzemeler; pamuklu ve son derece yumuşak bir lif ya da kese, yenidoğan bebekler için uygun olan bir şampuan, yenidoğan havlusu, bir adet zıbın, bir adet bebek bezi, bir adet mevsime uygun üst giysi ve şapka, pişik kremi, yenidoğan bebek losyonu ya da bebek yağı, bebek küveti, bebek yıkama yatağı ya da filesi, bir adet bebeğinize özel su kovası ve maşrapadır.
- Bebeğiniz için banyo suyu hazırlarken, özellikle ilk banyoda kaynamış ve ılıtılmış su kullanarak suyun 36-37 derece civarında olmasına özen gösterebilirsiniz. Bu işlem, bebeğinizin henüz çok hassas olan cildinde ısıdan kaynaklanan tahriş ve yanmalar olmasını önler.
- Suyun sıcaklığını ölçmek için evinizde bir su termostatı bulundurmanız iyi olur. Her banyodan önce hazırladığınız suyun sıcaklığını termostat yardımıyla öğrenebilirsiniz. Ancak çok acil durumlar için bebeğinizin su sıcaklığını kendiniz de anlayabilirsiniz. Bu tip durumlarda suyun sıcaklığını dirseğinizle kontrol edebilir, kesinlikle sıcak olmasına izin vermeden ılık olmasını sağlayabilirsiniz.
Sıcaklığa Dikkat Edin
- Bebeğinizi banyo yaptırmaya başlamadan önce, oda sıcaklığının 26-27 derece olmasına özen gösterebilir, daha aşağı sıcaklık seviyelerinde ise bebeğinizi yıkamak için uygun sıcaklık ortamının oluşmasını bekleyebilirsiniz.
- Yenidoğan bebekleri yıkarken göbek bölümüne çok dikkat etmelisiniz. Enfeksiyon kapmasını önlemek için göbek bağı düşene dek haftada bir defa ya da iki defa yıkayabilirsiniz. Göbek bağı yeni düşmüş bebeklerin göbek bölümünü, cilt temizleme solüsyonları kullanarak silebilir, en az iki gün banyo yaptırmayı erteleyebilirsiniz.
- Bebeğinizi yıkadıktan sonra giydirme işlemlerini en fazla 10 dakika içerisinde bitirmeniz bebeğinizin sağlığı için oldukça önemlidir. Yaşamın ilk günlerinde vücut ısısını henüz koruyamayan bebeğiniz özellikle baş bölümünden çok hızlı üşüyebilir. Bu nedenle giydirirken çok hızlı davranmanız, bebeğiniz için en doğrusudur. Ancak bebeğinizi telaşlandıracak hareketlerden de kaçınarak, soğukkanlı olmanız, bebeğinize banyo sırasında yapacaklarınızı yumuşak bir ses tonuyla anlatmanız, nazik bir şekilde yaklaşmanız, onun için çok yeni olan bu sürece daha kolay alışmasını sağlayabilir.
- Bebeğinizi 6. aydan itibaren akan suyun altında yıkamaya başlayabilirsiniz.
Yenidoğan Bebek Yıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bebeğinizi yıkarken dikkat edeceğiniz hususlar doğru ve sağlıklı yıkamanın anahtarıdır. Bu anlamda yıkama işlemi sırasında aşağıdaki hususlara dikkat etmelisiniz.
- Bebeğinizi aşırı aç veya tok karna yıkamamalısınız. Bebeğinizi emzirdikten 1-2 saat sonra yıkama işlemini yapabilirsiniz.
- Yenidoğan bebeğinizi doğar doğmaz yıkamamalısınız. Yeni doğan bebek ne zaman yıkanır sorusunun yanıtını yukarıda görebilirsiniz.
- Yıkamaya başlamadan önce bebeğinizi yıkarken ihtiyaç duyacağınız malzemeleri mutlaka önceden hazırlamaya özen gösterin.
- Banyo suyunun 37 ila 38 derece sıcaklığında olduğundan emin olun. Aksi durumda bebeğinizin hastalanabileceğini unutmayın.
- Bebeğinizi göbek kordonu düşmeden yıkamaya karar verdiyseniz göbek bölgesine su değdirmemeye mutlaka dikkat etmelisiniz. Aksi durumda enfeksiyon kapacak olan göbek kordonu büyük sorunlara neden olacaktır.
Bebekler Ne Sıklıkta Yıkanmalı?
Bebekler yaz aylarında haftanın her günü yıkanabilir. Bu işlem, bebeklerin kaslarının güçlenmesini sağlayarak daha hızlı büyümelerine yardımcı olabilir. Kış aylarında ise gün aşırı ya da haftada 2 – 3 gün banyo yaptırmanız önerilir.
Bebek Nasıl Yıkanır?
- Bebeğinizi yıkamaya önce göbek bölümünden başlayabilirsiniz. Eğer bebeğinizi yalnız yıkamak zorundaysanız, bebeğinizi fileye koyabilir, sol elinizi bebeğinizin karnına koyarak sağ elinizle oldukça yavaş bir şekilde suyu dökebilirsiniz. Bebeğinizin başını hafifçe geriye eğerek başını yıkayabilirsiniz.
- Bebeğinizin yüzüne, ilk yaşını doldurana kadar su dökmemeniz önerilir. Boğulma, boğazına ya da ciğerlerine su kaçması gibi istenmeyen durumları önlemek için, yüz bölümünü ıslak bir bez yardımıyla silerek temizleyebilirsiniz.
- Bebeğinizin vücudunun ön bölümünü kese yardımıyla sabunlayarak nazikçe yıkadıktan sonra, onu sol kolunuza yüzüstü yatırıp boyun, çene ve koltuk altı bölümlerinden destekli bir şekilde tutmanız gerekir. Ardından sırtını yıkayabilir, bebeğinizi hızlı bir şekilde yumuşak bir havluya sarabilirsiniz.
- Bebeğinize banyo yaptırırken kulaklarına su kaçmamasına özen göstermeli, dilerseniz kulak tıkacı ya da pamuk kullanarak kulaklarını sudan koruyabilirsiniz. Kulak iltihabı oluşmasını bu şekilde önleyebilirsiniz. Bebeğinizin kulaklarının yalnızca dış çeperini ıslak bir bez yardımıyla silerek temizleyebilirsiniz. İç bölüme ise herhangi bir kulak çubuğu ya da bez kullanmamanız önerilir. Bebeğinizin kulak zarı henüz çok hassas ve gelişmemiş olduğundan kulak zarına zarar verebilir, ciddi kazalara yol açabilirsiniz.
Referans:
https://hsgm.saglik.gov.tr/depo/birimler/cocuk_ergen_db/dokumanlar/yayinlar/Kitaplar/1.2_revizyon_19.11.2019_Temel_Yenidogan_Bakimi_Kitabi_1.pdf
http://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller/Bebek%20Bak%C4%B1m%C4%B1.pdf
2001-2005 yılları arasında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı (Pediatri) olarak çalışmalarına devam eden Uzm. Dr. Canan Yılmaz Durur, 2005-2010 yılları arasında ise Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Ünitesi’nde üst ihtisasını tamamlamıştır.